Onderhoud en reparatie

Onderhoud


Hoe kan ik mijn doek het beste schoonhouden?

De beste manier om uw bootzeil of hoes schoon te houden is om het elke maand met schoon water af te spoelen. U kunt ook eventueel ieder jaar met een milde, zachte zeep (PH neutraal) en een zachte borstel reinigen. Schrob vooral niet op het materiaal. Hierdoor zou de coating beschadigd kunnen raken. Nadat u het zeil heeft schoon gemaakt, laat u hem drogen in de buitenlucht, niet föhnen.

Hoe behoud ik een goede doekspanning?

Het doek van uw bootzeil of hoes rekt en krimpt door de verandering van de weersinvloeden. De meeste ontwerpen zijn zo gemaakt dat de bevestiging aan de boot flexibel is. Het is nodig om een nieuw zeil na een paar weken 'na te spannen'. U volgt de stappen die in uw instructie staan betreffende 'afstellen'. Wanneer uw bootzeil spanbanden of elastieken heeft die zorgen voor de spannen die van voor naar achter over het zeil loopt, kunnen deze spanbanden of elastieken na verloop van tijd iets meer ruimte krijgen. Het is raadzaam om deze elastieken of spanbanden na enkele weken of maanden na de aanschaf van uw zeil weer iets aan te trekken. U kunt ze ongeveer 5-8 centimeter aantrekken. Kijk zelf goed of er nog meer nodig is, of dat dit voldoende is om de spanning te behouden.

Wat als bepaalde onderdelen van mijn bootzeil niet goed meer zijn?

De levensduur van de elastieken waarmee het dekzeil aan de boot zit gespannen is beperkt. Vaak staan deze 360 dagen buiten in weer en wind onder spanning. Controleer vaak de staat van uw elastieken. Wanneer u ziet dat de elastieken minder worden, kunt u nieuwe bestellen. Wanneer een elastiek knapt kan de spanning van uw dekzeil wegvallen waardoor er waterzakken kunnen ontstaan.

Kan ik mijn hoes/kap ook door Bootzeil laten reinigen?

U kunt uw bootzeil of bootkap professioneel laten reinigen. Ook wordt uw zeil of kap opnieuw voorzien van een coating om het doek de komende jaren weer te beschermen tegen allerlei invloeden, deze coating is inclusief UV filter. Uw kap wordt weer geheel als nieuw.

Door de bootkap gedurende zo’n tien tot vijftien uur te laten weken in een speciaal ontwikkeld bassin, zal het vuil loslaten van de kap. Doordat het bassin is uitgerust met een gesloten filter en verwarmingssysteem, en het water een constante verhouding heeft met een reinigingsmiddel, kan een optimaal resultaat behaald worden. Het weken gebeurt bij een temperatuur van Max. 30 C. Hierdoor is het proces 100% krimpvrij.

Reparatie

Wat als mijn Bootzeil of hoes gescheurd is?

Bepaalde onderdelen van dekzeilen kunnen los besteld worden, waardoor u niet meteen een geheel nieuw dekzeil hoeft aan te schaffen. Ook kunt u verschillende onderdelen nabestellen of extra ontvangen. Denk bijvoorbeeld aan onze verstevigingspad. Deze pad kunt u zelf aan de binnenkant van uw zeil of hoes lijmen waardoor er extra versteviging ontstaat.

Heeft u toch een reparatie, wij hebben een reparatieafdeling in Haarlem. U kunt hier altijd langskomen of uw producten naar ons opsturen. U kunt ons altijd vragen naar de mogelijkheden via E-mail: info@bootzeil.nl of bel 023 - 521 9692.

Wat als er serieuze schade is aangericht op mijn Bootzeil?

Heeft u schade aan uw dekzeil door, storm, slijtage, brand, vandalisme of anders, dan werken wij met het Bootzeil Schade formulier, download deze en stuur of email deze naar ons terug.

Klik hieronder om het schadeformulier te downloaden.